Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de ovulatie uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele ovulatie voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen.

Hoe werkt de morning-afterpil?

Een morning after pil stelt de ovulatie uit. Zo kunnen de spermacellen geen eicel bevruchten en raak je niet zwanger. Het is geen abortus, want er wordt een zwangerschap voorkomen, niet afgebroken. Mocht je al zwanger zijn als je de morning-afterpil slikt dan blijf je dat.

Morning afterpil: haast geboden!

Als je onbeschermde seks hebt gehad en niet zwanger wilt worden is er haast bij. Het is belangrijk zo snel mogelijk een morning-afterpil te slikken, zodat de ovulatie wordt uitgesteld. Heeft de ovulatie al plaatsgevonden, dan werkt de morning after pil niet meer. Slik de pil daarom bij voorkeur binnen 24 uur, maar zeker binnen drie dagen. De nieuwe morning-afterpil ellaOne kun je ook nog vijf dagen na de onveilige seks slikken. Voordat je een morning-afterpil gaat kopen is het belangrijk te weten welke morning after pil je wilt gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

De menstruele cyclus

De menstruele cyclus is een maandelijks proces waarbij een eicel rijpt en de baarmoeder klaargemaakt wordt voor een eventuele zwangerschap. Hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. De cyclus loopt van de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je volgende menstruatie. Het is een complex proces, waardoor het exacte moment van ovulatie elke maand anders kan zijn. Anders gezegd: een vrouw weet niet precies wanneer ze ovuleert. (Bron Baird) En dat is belangrijke informatie als je onveilige seks hebt gehad. Je zou eerder of later kunnen ovuleren dan je denkt en onverwachts zwanger kunnen worden.

Dag van ovulatie
Menstruatie na morning after pil

Bijna hele cyclus kans op zwangerschap

Omdat het moment van ovulatie kan variëren en spermacellen tot wel vijf dagen in leven kunnen blijven, kun je op bijna elke dag van je cyclus zwanger worden. (Bron Baird) Daarom is het zo belangrijk na onbeschermde seks snel in actie te komen. Weet je niet zeker of je een morning-afterpil nodig hebt klik dan hier voor advies.

Menstruatie na morning after pil

De menstruatie kan na het innemen van een morning after pil enkele dagen eerder of later plaatsvinden. Als je meer dan vijf dagen overtijd bent, is het verstandig een zwangerschapstest te doen of contact op te nemen met je huisarts.

Zwanger na morning after pil

Een morning after pil is helaas niet 100% effectief. Er kan namelijk al een ovulatie hebben plaatsgevonden voordat je de morning-afterpil slikt en dan werkt de pil niet. Mocht je zwanger blijken te zijn, dan heeft het nemen van de morning after pil daar geen negatief effect op. Als je ongewenst zwanger bent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts voor advies.

Bijwerkingen morning-afterpil

Bijwerkingen na het slikken van een morning-afterpil zijn vaak beperkt. De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere bijwerkingen zijn: misselijkheid, gevoelige borsten en pijnlijke menstruatie. Als er bijwerkingen optreden dan zijn deze tijdelijk van aard. Klik hier voor meer informatie over de bijwerkingen van de morning after pil.

Soorten morning-afterpillen

Er zijn twee soorten morning after pillen: Norlevo en ellaOne (op basis van Ulipristalacetaat). Met ellaOne heb je na inname minder kans op zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. Dit komt omdat ellaOne zelfs werkt op de 2 dagen voor de ovulatie. Dit zijn de 2 meest vruchtbare dagen.

Soorten morning-afterpillen

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de ovulatie uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele ovulatie voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen.