Fabels & feiten over de morning after pil

Er doen nogal wat verhalen de ronde over de morning afterpil, maar wat zijn nou eigenlijk de feiten? We hebben ze voor je op een rijtje gezet

Feit: de morning-afterpil is geen abortus

Omdat de morning after pil ervoor kan zorgen dat je niet zwanger wordt, trekken mensen wel eens ten onrechte de conclusie dat een zwangerschap wordt afgebroken. In werkelijkheid voorkomt de pil een zwangerschap, doordat de eisprong wordt uitgesteld en er daardoor minder kans is op bevruchting. Lees hier meer over de werking van de morning after pil.

Feit: je moet de morning after pil zo snel mogelijk slikken

Het is belangrijk om de morning afterpil zo snel mogelijk na onveilige seks te slikken als je niet zwanger wilt worden. Zo heb je de meeste kans op tijd te zijn voor het uitstellen van een eventuele eisprong en maak je de kans op  zwangerschap zo klein mogelijk.

Feit: de morning after pil maakt niet onvruchtbaar

De morning after pil is een product dat eenmalig de eisprong een paar dagen uitstelt. Daarna gaat je cyclus gewoon weer verder zoals je gewend bent. Lees hier meer over de werking van een morning after pil.

Feit: niet alle morning after pillen zijn hetzelfde

Met ellaOne, die behoort tot de nieuwere generatie morning-afterpil heb je minder kans op zwangerschap dan met andere morning-afterpillen. Dat komt doordat ellaOne ook effectief is de twee dagen voor je eisprong en andere morning after pillen niet. De twee dagen voor je eisprong zijn je twee meest vruchtbare dagen. Lees hier meer over de soorten morning after pillen.

Feit: de morning after pil is geen hormoonbom

Een morning-afterpil kan de menstruatie beïnvloeden, maar alleen van de cyclus waarin je de pil neemt. Je volgende cyclus wordt hierdoor niet of nauwelijks beïnvloed. Lees hier meer over verschillende soorten morning after pil.

morning after pil kopen

Feit: de morning after pil wordt goed verdragen

Over het algemeen wordt je niet ziek van de morning-afterpil, maar zoals bij elk geneesmiddel kunnen er bijwerkingen zijn. De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. De bijwerkingen zijn tijdelijk van aard. Lees hier meer over de mogelijke bijwerkingen.

Feit: alcohol beïnvloedt de werking van de morning afterpil niet

Het is geen probleem om een wijntje of een biertje te drinken op de dag dat je de morning-afterpil hebt geslikt. Alcohol beïnvloedt de werking van de pil niet. Mocht je binnen drie uur na het slikken van de pil moeten overgeven, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Feit: de morning-afterpil is een noodoplossing

Je kunt de morning after pil niet als reguliere anticonceptie gebruiken, omdat de morning-afterpil niet zo betrouwbaar is als de anticonceptiepil of het condoom. De morning after pil werkt namelijk niet als de eisprong net heeft plaatsgevonden. Het is daarom altijd beter om jezelf van tevoren te beschermen tegen zwangerschap. Wil je meer weten over de werking van de morning-afterpil klik hier.

Feit: de morning after pil beschermt eenmalig tegen zwangerschap

De morning afterpil stelt eenmalig de eisprong uit. Als je in dezelfde cyclus seks wilt hebben, moet je om zwangerschap te voorkomen een condoom gebruiken. Je kunt ook kiezen voor de anticonceptiepil, deze geeft na zeven dagen onafgebroken slikken bescherming.

Feit: je weet nooit precies op welke dagen van je cyclus er kans bestaat op zwangerschap

Het moment van eisprong kan per cyclus variëren, waardoor je nooit helemaal zeker weet wanneer je vruchtbare periode is. Daarbij kan sperma tot vijf dagen in leven blijven, op zoek naar een eicel om te bevruchten. Een paar dagen in het midden van de cyclus – wanneer de eisprong meestal plaatsvindt – geen seks hebben is dus geen veilige manier om zwangerschap te voorkomen.

Feit: een zwangerschap start 6 tot 12 dagen na onveilige seks

Je bent na onveilige seks niet meteen zwanger. Een zwangerschap begint pas als een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, dat gebeurt zes tot twaalf dagen na onbeschermde seks. Als de eisprong nog niet heeft plaatsgevonden kun je deze met een morning-afterpil uitstellen en zo zwangerschap voorkomen. Klik hier voor meer informatie.

Feit: een ongelukje tijdens de seks kan iedereen gebeuren

Elk jaar heeft 30% van alle vrouwen minimaal een keer onbeschermde seks. Je bent dus zeker niet de enige en je hoeft je nergens voor te schamen. Als je niet zwanger wilt worden is het wel belangrijk snel in actie te komen!

Feit: ‘voor het zingen de kerk uit’ is geen veilige anticonceptiemethode

Het voorvocht dat tijdens de seks uit de penis komt kan al spermacellen bevatten. Ook bestaat het risico dat een man toch niet op tijd terugtrekt.

Feit: alleen een condoom beschermt tegen SOA’s

Met een anticonceptiepil kun je zwangerschap voorkomen, de morning after pil is een noodoplossing achteraf, maar beide beschermen niet tegen SOA’s. Om je daar tegen te beschermen moet je een condoom gebruiken. Heb je onveilige seks gehad dan is het verstandig een SOA-test te doen bij de huisarts of GGD.

Feit: je kunt een morning after pil zonder recept kopen bij drogist of apotheek

Je hoeft niet eerst bij de huisarts langs, maar kunt meteen een morning afterpil kopen bij de drogisterij of apotheek om de hoek. Er zijn verschillende soorten pillen, klik hier voor meer informatie.

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de eisprong uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele eisprong voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen met ellaOne.