Onbeschermd gevreeën

Heb je onbeschermde seks gehad en je wilt niet zwanger worden? Je maakt je vast zorgen. Lees dan nu verder over wat je kunt doen.

Wat is onbeschermde seks?

Als er contact is geweest tussen de geslachtsdelen zonder goede bescherming van een anticonceptie middel, heb je onbeschermde seks gehad. Veel voorkomende mogelijkheden zijn:

  • twee anticonceptiepillen van dezelfde strip vergeten (of een keer de minipil)
  • het condoom is gescheurd of afgegleden
  • je hebt helemaal geen anticonceptie gebruikt

Na onbeschermde seks zou je zwanger kunnen zijn. Wil je dat niet dan is het verstandig zo snel mogelijk een morning-afterpil te kopen. Lees hier meer over de soorten morning-afterpillen en waar je een morning after pil kunt kopen

Risico op zwangerschap

Omdat het moment waarop je ovuleert kan variëren en sperma tot vijf dagen in leven kan blijven, bestaat bijna de gehele cyclus het risico op zwangerschap. Na onbeschermde seks is het dus belangrijk in actie te komen als je niet zwanger wilt worden. Ovuleer je binnen drie dagen dan is de kans op zwangerschap meer dan 30% – een aanzienlijk risico.  (Bron: Baird, Wilcox)

Wat is onbeschermde seks?
morning after pil kopen

Schaam je niet!

Een derde van alle vrouwen heeft minimaal een keer per jaar onbeschermde seks. Het komt dus ontzettend vaak voor en is niets om je voor te schamen. Wel is het belangrijk dat je snel in actie komt als je zwangerschap wilt voorkomen. Hier lees je meer over de werking van de morning-afterpil en wanneer je deze moet slikken.

Kom snel in actie!

De morning after pil stelt de ovulatie uit, zodat het sperma geen eicel kan bevruchten. Omdat je nooit precies weet wanneer je ovuleert is het belangrijk zo snel mogelijk een morning-afterpil te slikken om zwangerschap te voorkomen. De morning afterpil werkt namelijk niet meer als de ovulatie al net heeft plaatsgevonden. Sinds kort is er een nieuwe morning after pil die zelfs vlak voor de ovulatie werkt, daarover lees je hier meer.

Risico op SOA’s

Als je onbeschermde seks hebt gehad is het een goed idee om een SOA-test te laten doen en totdat je zeker weet dat je geen SOA hebt, met een condoom te vrijen. Je kunt je laten testen bij de huisarts of de GGD.

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Hoe werkt de morning after pil eigenlijk?

Een morning after pil stelt de ovulatie uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele ovulatie voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen.